A biciklizés és a vélemény szabad

Budapesti biciklista

Budapesti biciklista

Milyen biciklit válasszunk városban?

2016. szeptember 07. - Monthy

Ha már biciklire ülünk, érdemes előtte átgondolni, mégis milyenre.

pict0009.jpgA választék a következő:

  • versenybicikli – új ár 120 000 ft
  • montain bike – új ár 45 000 ft
  • túra / trekking kerékpár – új ár 55 000 ft
  • városi kerékpár – új ár 50 000 ft
  • összecsukható bicikli – 50 000 ft
  • bmx – 45 000 ft
  • fat bike – 150 000 ft
  • elektromos kerékpár – 220 000 ft

Mindenekelőtt három dolgot kell mérlegelnünk:

  • Mennyire gyorsan akarunk haladni?
  • Mennyire legyen strapabíró
  • A kényelem hol helyezkedik el a listánkon

A versenykerékpár a felsoroltak közül messze a leggyorsabb. Egy kis edzés után a 40 km / órás sebesség tartása is elérhető. Ez egyrészt remek érzés, de városban rejt magában veszélyeket is. Hátránya még hogy gyakrabban fogunk defektet kapni a vékony sérülékeny abroncs miatt. Bár erre van megoldás: a tömör gumi, az viszont 40 ezer forintba kóstál és még nehezebb is haladni vele. Másrészt egy versenybringa drága is és nem feltétlenül a legkényelmesebb.

A bmx kiváló, ha trükközni akarunk, de kis kereke és az áttétek hiánya miatt városi haladásra nem jó választás. A fat bike sárban / hóban nyerő, egyébként lassú vele haladni, ráadásul rettentő drága is.

A montain bike már nem teljesen ördögtől való városban sem. Bár nem egy villám - a vastag gumija miatt, a súrlódás sok energiát elvisz, de húszas átlagot ezzel is fogunk tudni tartani. A vastag guminak pedig az úthibáknál és padkáknál már előnyét látjuk, defektből kevesebbre számíthatunk.

A városi kerékpár evidens választás. Jellemzően csomagtartóval és sárvédővel felszerelt példányokat kapunk, teleszkópok nélkül, de kényelmes kivitelben.

A túra kerékpár személyes kedvencem. Igazi öszvér, városban lehet vele tartani a 25-30 kilométer / órás sebességet, de nem kell félni akkor sem, ha rosszabb útra, esetleg erdőbe téved az ember, vagy egy padkázás után.

Az összecsukhatón kerékpár egy speciális igényt elégít ki, ha magaddal szeretnéd vinni a bringát a szobádba / munkahelyedre is. Sajnos súlyban ezek is a 12-15 kilót tudnak, mint a többi bicikli. Érdemes az alap változatnál többet - 60-65 ezret - rájuk szánni, hogy pár sebességünk is legyen. A kategória Ferrarija a brit Bromton.

Az elektromos kerékpárral nem izzadsz meg, és gyors is. Semmi más nem veszik el, mint a lényeg, hogy egyszerre közlekedsz és mozogsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://bpbic.blog.hu/api/trackback/id/tr7111687075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása